
7
Miljøpris til
Matsentralen
Oslo kommunes Miljøpris 2016
gikk til Matsentralen i Oslo. Matsentralen
formidler overskuddsmat
fra leverandører, grossister og andre
som produserer eller leverer mat.
Mottakere av varene er ideelle og
frivillige organisasjoner som driver
sosiale hjelpetiltak. Matsentralen
eies av fem veldedige organisasjoner:
Kirkens Bymisjon, Frelsesarmeen,
Blå Kors, Pinsevennenes
Evangeliesenter og IOGT-Norge.
Matsentralen ble startet i 2013.
I løpet av fjoråret sørget sentralen
for at 800 tonn overskuddsmat fra
aktører i matvarebransjen ble delt
ut gratis til 60 veldedige organisasjoner
i osloområdet. Dette tilsvarer
1,6 millioner måltider, og en
miljøgevinst på 1500 tonn CO2-
ekvivalenter. Imponerende nok,
men tallene så langt i år viser en
kraftig økning. F.eks. mottok Matsentralen
88 prosent mer mat i mai
enn i samme måned i fjor.
Leder for Matsentralen, Cristiano
Aubert, forteller at de mottar
mest mat fra produsentene, ofte
store volum. – Men vi jobber for å
komme i gang med å hente mat fra
butikker. Ofte er det mat med kort
holdbarhet og relativt små volum.
Men hvis det fryses ned, går det
bra. Vår drøm er å etablere faste
ruter til dagligvarebutikker for å
hente varer. Det er et stort potensial,
men også ganske arbeidskrevende,
da det ofte vil kreve en manuell
sorteringsjobb. Men dette er noe vi
arbeider for å få til.
Han forteller at noen gir mat ut
fra et miljøhensyn, mens andre bidrar
på grunn av det sosiale aspektet.
All mat fra Matsentralen går
utelukkende til vanskeligstilte.
Matsentralens Linn Weiergang
og Cristiano Aubert mottar
Oslo Miljøpris fra varaordfører
Khamshajiny
Gunaratnam.
Gjennom effektiv logistikk forenkler
de hverdagen for veldedige
organisasjoner, som kan hente alt
på ett sted. De kan ta i mot store
volumer og gir derfor mer mat av
bedre kvalitet til de som trenger
den mest.
I Norge er Matsentralen i Oslo
en pionervirksomhet. Men det
fin
es liknende matsentraler (food
banks) i over 60 land i alle verdensdeler.
Kirkens Bymisjon i Bergen
og Trondheim undersøker nå
mulighetene
for å starte matsentraler
også i disse byene. n