6
Nå slipper de å betale for å gi bort mat
28% av verdens samlede landbruksareal
brukes til å produsere
matvarer som går rett i søpla. I
Norge kastes det 360 000 tonn
mat hvert år. 36% av dette kommer
fra dagligvarebransjen. Mye
av dette er fullt brukbar mat,
selv om den har gått ut på dato.
Tidligere hadde butikkene en god
unnskyldning for denne praksisen.
Når maten ble kastet, slapp
de å betale momsen. Den måtte
de derimot betale hvis de skulle
finne på å gi bort maten. Det
lønte seg å kaste mat! Men nå er
det ikke slik lenger, ikke etter at
Stortinget i sommer endret litt på
merverdiavgiftsloven.
ette vil bidra til å redusere
matsvinn og gjør det
billigere for bransjen å gi
bort mat til mennesker som har det
vanskelig, sa fi ansminister Siv
Jensen, da hun la fram det reviderte
nasjonalbudsjettet 11. mai. I
dette
budsjettet ble momsen fjernet
på mat som butikker og grossister
gir bort til veldedige formål. Stortinget
vedtok det reviderte statsbudsjettet
og endringen i merverdiavgift
loven 17. juni.
Hvilke følger har dette fått for
matbutikkene i vårt område? Er
det blitt mindre matsvinn, mindre
kasting av mat og mer mat som gis
til veldedige formål? Vi har tatt en
runde til noen av butikkene i området
vårt.
Coop Prix i Marsveien
I Coop Prix i Marsveien spør vi
butikksjef
Håvard Holkestad hva
de har gjort med mat som nærmer
seg utløpsdato. – Vi setter ned til
halv pris på utløpsdatoen eller
dagen
før. Mye blir da solgt. Vi vil
gjerne kaste minst mulig, så dette
er nok en praksis vi vil fortsette
med. Men det som likevel må kastes,
blir hentet av Retura, som
bruker
det til produksjon av biogass
eller næringsrik jord. Vi har
ikke gitt bort matvarer, kun ved
spesielle anledninger.
–Vil de nye bestemmelsene
føre til endring av praksis?
– Det er for tidlig å si. Vi vil
avvente
retningslinjer fra Coop
sentralt før vi kan si noe om hvordan
dette blir.
KIWI i Grefsenveien
– Vi har gitt bort matvarer tidligere,
forteller butikksjef Ståle Simonsen i
KIWI i Grefsenveien. – Som eneste
kjede i Norge har vi hatt avtale
med
Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen.
De har fått varer fra oss. Men
ikke nå lenger. Nå priser vi ned til
halv pris før utløpsdato. Dette har
blitt tatt godt i mot av mange kunder.
Svinnet har gått ned. Det blir
fortsatt noe svinn på frukt og grønt
som må kastes fordi det ikke kan
selges lenger, og heller ikke gis bort.
Spar i Myrerskogveien
Håvard Johannessen i Spar
bekrefter
inntrykket av at det
kastes
mye mat i butikkene. – Ja,
det kastes masse, især frukt og
grønt. Gårsdagens
brød blir levert
tilbake når dagens ferske varer
kommer, men kaker og wienerbrød
går rett i søpla.
Men varer
blir priset ned når det nærmer seg
utløpsdato. Vi driver
jo butikk, så
vi selger heller til halv pris enn å gi
-D
– Det er jo ille å måtte kaste hele
pakken, når én tomat er blitt
stygg! Butikksjef Arne Eidal i
REMA 1000 på Stillatorget inn
rømmer at han spiser mye slik
mat selv. – Mitt kosthold består
nesten bare av matvarer som
jeg ikke kan selge i butikken.
Dagsavisen 5. september fortalte
om et enormt matsvinn i Norge.
Hvert eneste døgn kaster vi 210
411 kg poteter, 103 101 kg gulrøtter,
78 702 kg tomater og 67
862 kg epler, for å nevne de produktene
som lå høyest på kasteallerede
har, uttaler FIVH-leder
Arild Hermstad. – Den vil pålegge
matprodusenter og dagligvarebutikker
å gi bort til veldedige
formål den maten de ikke
får solgt. I tillegg vil de måtte
oppgi hvor mye som kastes. Målet
er at Norge skal ha halvert
sitt matsvinn innen 2030.
lista. Tallene omfatter all matkasting,
både fra husholdninger,
butikker og matprodusenter.
I mai i fjor vedtok en samlet
matbransje en intensjonsavtale om
å redusere matsvinn. Framtiden i
våre hender (FIVH) synes ikke dette
er godt nok. – Vi vil ha en matkastelov
i tråd med det Frankrike
Matkastelov?
» Fortsetter på neste side
u
PREP-kurs
– et kommunikasjonskurs for par
Lørdag 15. oktober kl. 10-17
For større glede i parforholdet
PREP handler om kjærlighet, forventninger, glede og
vennskap. Men aller mest om god kommunikasjon!
Kurset passer for par i alle faser i livet. Kurset er for
dere to, dere arbeider sammen og trenger ikke dele
noe med andre kursdeltakere.
Kurssted: Røa kirke, Nordengveien 7 B
Pris: kr. 800,- pr. par, som inkluderer lunsj
og kursmateriell.
Faktura sendes ut i etterkant påmelding.
Påmelding i starten av oktober
til Espen Rakli, diakon i Voksen kirke;
er282@kirken.no
eller tlf: 23 62 94 56
Kursholder: Bjørk Matheasdatter. Relasjonspedagog,
parterapeut og en dyktig og engasjerende PREP-kursholder,
med fast spalte om relasjoner i Magasinet Dagbladet.
Kurset er støttet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Arrangert av
Vestre Aker prosti ved Nordberg, Grefsen, Røa og Voksen menigheter.