
2
REDAKTØRENS
Vi har gått inn i et valgår, et som
antakelig blir mer dramatisk enn
de fleste av oss har opplevd. Ikke
bare ligger det så langt an til
regjeringsskifte,
men det er ikke
en gang sikkert at Arbeiderpartiet
blir det ledende partiet på rødgrønn
side.
Jeg burde jo juble. Jeg har
stemt Senterpartiet ved mange
valg, til mine venners godlynte
forlystelse. Det var da ingen Oslofolk
som stemte SP? Og nei, det
var ikke det, nesten ikke. Valg
etter
valg var min stemme bortkasta.
Men så synes jeg partiet endret
seg på noen, for meg, viktige
saker.
Så jeg meldte meg ut og har
siden famlet rundt blant en del
andre partier.
Vi skal være glade for at vi
lever
i et demokrati. Men det har
sine svakheter. Uten å argumentere
for et meritokrati (hvor ekspertene
styrer) er jeg ikke enig med
dem som mener det er greit at
man i et demokrati stemmer ut fra
tradisjon og følelser. Jeg mener at
ens partivalg bør baseres på kunnskap
og bevisstgjørende debatt/
dialog.
Derfor vil jeg komme med en
anbefaling. Fram mot valget i
september
kan dere slå dere
sammen i små samtalegrupper,
med 6-7 medlemmer, hvor en av
dere på hvert møte presenterer et
parti, helst et parti vedkommende
ikke har stemt på før. Dere finner
partiprogram og informasjon på
nettet eller ved henvendelse til
partikontorene.
Og så kan dere diskutere. I en
slik gruppe er det flott om dere
ikke er enige. Det bringer flere
perspektiver inn i samtalen. Og så
kan hver av oss ta et gjennomtenkt
valg når vi står der i avlukket
med listene foran oss.
n
Jon Andreas Hasle
Redaktør
Ny gresk meny og takeaway Anna Kokolis, daglig leder av
Tekno
kafé på Teknisk Museum,
gjør i stand takeaway med
hjemmelaget
gresk mat. Grillspyd,
fylte auberginer og paprika, ovnsstekte
poteter, tatziki, gresk salat
og pita pyros, en gresk variant av
kebab. Tradisjonelle greske retter
laget fra grunnen av. – Ikke noe
posetull her, sier hun.
iden 2007 har Anna
Kokolis drevet kafeen på
Teknisk Museum, men
situasjonen under koronaen gjorde
driften vanskelig.
– Selve museet har vært stengt i
lange perioder med bare butikken
og kafeen åpne. Omsetningen gikk
kraftig ned. Nå må vi finne på noe
nytt, tenkte jeg. Selv har jeg jo gresk
bakgrunn gjennom min far, så det
var naturlig å planlegge gresk mat
for museumsgjestene og mulighet
for takeaway for lokalbefolkningen
på Kjelsås og Grefsen.
Greske bestemødre
og oldemødre
Forandringen krevde sitt. Hyre inn
greske kokker. Investere i kjøkkenet.
En god porsjon pågangsmot. På
nyåret
gikk startskuddet.
– Vi har et fått inn en profesjonell
kjøkkengjeng som lager autentisk
gresk mat etter oppskrifter fra
bestemødre og oldemødre, til og
med fra et spesielt kloster. På menyen
har vi middagsretter, salater og
fingermat, kjøttretter og vegetarmat,
Anna Kokolis på Tekno kafé kan tilby autentiske greske retter, laget
etter oppskrifter fra bestemødre og oldemødre i Hellas.
S
Det haster for eldre papirløse
Bispemøtet i Den norske kirke
skriver under Verdidebatt i Vårt
Land den 2. januar:
I desember 2019 vedtok regjeringen
en engangsløsning for eldre
utlendinger med 16 år eller lengre
oppholdstid i Norge. Denne ordningen
er ennå ikke på plass. Noen
har etter søknad fått innvilget
utsatt
iverksettelse av utsendelse,
men de har ikke fått forbedret sin
livssituasjon.
Det haster med å få gjennomført
denne amnestiordningen.
Disse
asylsøkerne og andre såkalt
papirløse står uten tilgang til
vanlige
helsetjenester. De utgjør en
svært sårbar gruppe i samfunnet,
og kan være smittet av Covid-19
uten å vite det og uten å ha trygghet
nok til å oppsøke teststasjoner.
Hvordan vil regjeringen sørge for
at grunnleggende rettigheter for de
mennesker som her er nevnt, kan
bli ivaretatt? Vi vil be regjeringen
finne en løsning for disse for
eksempel
ved å gi en midlertidig
forskrift som gir oppholds- og
arbeidstillatelse
så lenge pandemien
varer.
Kommunene har også et ansvar
her. Dette ville innebære en betydelig
forbedring av livssituasjonen
til disse menneskene og gi de
svakeste
iblant oss muligheter for
et verdig liv med nok ressurser til
å ta vare på liv og helse, og trygg
tilgang til helsetjenester, inkludert
testing og oppfølging ved eventuell
smitte under koronapandemien.
n