5
De fire siste årene har hjemmesykepleien
hatt spesielt fokus på
brukernes matvaner. Av hjemmesykepleiens
600 innskrevne
brukere, får nå 225 brukere
regelmessig vektoppfølgning, og
hele 85 % av dem som ble veid
i 2013, gikk opp i vekt, eller har
vært stabile. Bacon og egg er
favoritten hos mange av dem.
september i år ble Senior
prisen delt ut av Oslo
kommune for andre
gang. – Hensikten med denne er å
stimulere til nytenkning og løfte
fram gode tiltak for å vise fram det
beste fra tjenesten, uttalte Aud
Kvalbein,
byråd for eldre og sosiale
tjenester.
Prosjekt i Nordre Aker,
Ernæringsprosjektet
Også vår bydel var med i konkurransen
om Seniorprisen 2014. Bydelsutvalget
i Nordre Aker bydel
valgte «Ernæringsprosjektet i bydelens
hjemmetjeneste» som kandidat
til Seniorprisen. Dette prosjektet
gikk ikke til topps i konkurransen,
men Talefoten ønsker likevel å finne
ut litt om hva som skjuler seg
bak et slikt navn.
Smør og fløte, egg og bacon
Vi spør Bente Tveit, spesialkonsulent
i Hjemmetjenesten og leder for
prosjektet. – Målet med ernæringsprosjektet
har vært og er, «matglede,
mer og riktig mat», forteller hun. Vi
veier 225 brukere regelmessig. 180
av dem får spesiell ernæringsoppfølgning.
En del av disse brukerne er
underernærte eller i fare for underernæring.
Da er det viktig å få servert
mat med høy energitetthet, mye
olje, smør og fløte. Bacon og egg er
favoritten hos mange. Mange spiser
kanskje bare en halv porsjon middag
hver dag, så da må den være full av
energi. Brødskiver med godt smør
og masser av pålegg må til, og gode
desserter.
Mange underernærte
– Dette er en uvant problemstilling.
De fleste i vårt samfunn i dag
er mer kjent med problemer knyttet
til overvekt enn med underernæring.
Hvordan fant dere ut at
dere ville starte med et slikt prosjekt,
undrer Talefotens utsendte.
– Sommeren 2011 måtte en av
våre brukere legges inn med underernæring
og væskemangel. Slikt skal
jo ikke forekomme med folk som vi
har ansvar for ernæringsoppfølging
hos. Studier fra hjemmetjenestene i
Oslo og Bærum viste i 2003 at hele
46 % av hjemmeboende
eldre som
mottok hjemmesykepleie, var underernærte
eller i fare for underernæring.
Tall fra vår egen bydel viste
samme nivå i 2011. Så her måtte vi
bli bedre.
Kompetanseheving hos
personalet
Bente Tveit forteller videre at de har
hatt løpende samarbeidsprosjekter
– Tidligere viste undersøkelser at nesten halvparten av de som mottok
hjemmesykepleie var underernærte. Det måtte vi gjøre noe med,
sier Bente Tveit, leder ernæringsprosjektet i Hjemmetjenesten.
med høgskolen i Oslo og Akershus.
De har også fått midler fra Oslo
kommune sentralt til å kunne frikjøpe
personale, så de kunne bli
kurset i dette viktige tema. Kompetansehevingen
har foregått via ernæringsfysiologer.
Det sentrale
spørsmål har hele veien vært: «Hva
skal til hos den enkelte, så matglede
oppstår og det kommer mer og riktig
mat i magen?»
– På denne måten har vi kunnet
skolere vårt personale slik at de
kan gi kvalifisert veiledning, oppfølging
og råd til brukere og deres
pårørende. En del brukere glemmer
å spise når de er aleine. Derfor
tar personalet seg tid til å sitte ned
sammen med dem mens måltidet
foregår, hvis det må til, forteller en
engasjert prosjektleder.
Verdig kandidat
Ernæringsprosjektet i vår bydel
fikk ikke Seniorprisen 2014. Vi får
tro at de som stakk av med seieren
har fortjent det. Men når en tenker
over hvor viktig og grunnleggende
det er med nok og riktig mat, vil
jeg mene at Ernæringsprosjektet i
Nordre Aker bydel var en meget
verdig kandidat til prisen. n
Tekst og foto: Tove Marit Hasle
Underernærte gamle
får nå ekstra god mat
I
liggenhet ikke for langt fra offentlig
kommunikasjon. Kanskje kan det
bli en brakkeløsning, men det er
ikke avklart ennå.
Det er mye som må få plass i en
midlertidig løsning. I Kuben er det
rom for mange ulike aktiviteter, f.
eks. datarom, spa-rom, trimrom, treskjærerrom,
møterom og ikke minst
kafeen, som er husets bankende
hjerte. – Driften av Kuben er avhengig
av kjøkkenet og kafeen. Her er
det lunsj- og middagsservering hver
dag og svært god stemning, forteller
en smilende daglig leder. – Dette er
et godt tilbud som hjelper folk ut av
ensomhet og alene-tilværelse. Vi kan
ikke ta en pause på to år! n
Tekst og foto: Tove Marit Hasle
Noe for tennisklubben også?
Fotballkampene til Kjelsås IL
foregår for tida på Myrerjordet.
Nå er det nye kunstgresset på
plass på Grefsen stadion. Det
har kommunen spandert. Men
klubben ville også ha varme under
gresset, for å kunne trene
der hele året. Varmeanlegget må
klubben betale selv.
– Finansieringen er nesten i
orden, forteller Rune Rein. Han
er prosjektleder for fornyelsen
av stadionet. Vi skal bruke varme
fra energibrønner, altså borehull
ned i fjellet, kombinert med
varmepumpe. Vannrørene er allerede
lagt under den nye gressmatta.
Men vi har f.eks. ikke boret ennå.
Det regner vi med skal skje før årsskiftet.
Rein forteller at det er gjort noe
liknende et par andre steder i landet.
Men i Oslo er dette et pionerprosjekt.
– Dette er jo miljøvennlig
varme, så vi har bl.a. fått støtte fra
Enova.
– Anleggskostnadene blir dyrere
enn om dere skulle brukt varmekabler
eller gass?
– Ja, men vi regner med å tjene
inn det i løpet av noen år. Driftskostnadene
blir veldig lave.
Tennis på varmt banedekke?
Plan- og bygningsetaten har enda
en gang vendt tommelen ned for
en ny tennishall på Gransjordet.
– Rein, når fotballspillere kan trene
på oppvarmet bane om vinteren,
kan vel tennisspillere det også?
– Rent fysisk er det ikke noe i
veien for det. De må bare kle seg
etter forholdene, slik våre spillere
må gjøre. Men, tviler Rune Rein,
det er vel ikke tradisjon for slike
løsninger i tennismiljøet.
Nei, det er så, tenker jeg. Så for
tennisklubben ville dette virkelig
være et pionerprosjekt! n
Tekst: Jon Andreas Hasle
Miljøvennlig
varme på
Grefsen stadion