Page 6

talefoten082016

6 Nå slipper de å betale for å gi bort mat 28% av verdens samlede landbruksareal brukes til å produsere matvarer som går rett i søpla. I Norge kastes det 360 000 tonn mat hvert år. 36% av dette kommer fra dagligvarebransjen. Mye av dette er fullt brukbar mat, selv om den har gått ut på dato. Tidligere hadde butikkene en god unnskyldning for denne praksisen. Når maten ble kastet, slapp de å betale momsen. Den måtte de derimot betale hvis de skulle finne på å gi bort maten. Det lønte seg å kaste mat! Men nå er det ikke slik lenger, ikke etter at Stortinget i sommer endret litt på merverdiavgiftsloven. ette vil bidra til å redusere matsvinn og gjør det billigere for bransjen å gi bort mat til mennesker som har det vanskelig, sa fi ansminister Siv Jensen, da hun la fram det reviderte nasjonalbudsjettet 11. mai. I dette budsjettet ble momsen fjernet på mat som butikker og grossister gir bort til veldedige formål. Stortinget vedtok det reviderte statsbudsjettet og endringen i merverdiavgift loven 17. juni. Hvilke følger har dette fått for matbutikkene i vårt område? Er det blitt mindre matsvinn, mindre kasting av mat og mer mat som gis til veldedige formål? Vi har tatt en runde til noen av butikkene i området vårt. Coop Prix i Marsveien I Coop Prix i Marsveien spør vi butikksjef Håvard Holkestad hva de har gjort med mat som nærmer seg utløpsdato. – Vi setter ned til halv pris på utløpsdatoen eller dagen før. Mye blir da solgt. Vi vil gjerne kaste minst mulig, så dette er nok en praksis vi vil fortsette med. Men det som likevel må kastes, blir hentet av Retura, som bruker det til produksjon av biogass eller næringsrik jord. Vi har ikke gitt bort matvarer, kun ved spesielle anledninger. –Vil de nye bestemmelsene føre til endring av praksis? – Det er for tidlig å si. Vi vil avvente retningslinjer fra Coop sentralt før vi kan si noe om hvordan dette blir. KIWI i Grefsenveien – Vi har gitt bort matvarer tidligere, forteller butikksjef Ståle Simonsen i KIWI i Grefsenveien. – Som eneste kjede i Norge har vi hatt avtale med Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen. De har fått varer fra oss. Men ikke nå lenger. Nå priser vi ned til halv pris før utløpsdato. Dette har blitt tatt godt i mot av mange kunder. Svinnet har gått ned. Det blir fortsatt noe svinn på frukt og grønt som må kastes fordi det ikke kan selges lenger, og heller ikke gis bort. Spar i Myrerskogveien Håvard Johannessen i Spar bekrefter inntrykket av at det kastes mye mat i butikkene. – Ja, det kastes masse, især frukt og grønt. Gårsdagens brød blir levert tilbake når dagens ferske varer kommer, men kaker og wienerbrød går rett i søpla. Men varer blir priset ned når det nærmer seg utløpsdato. Vi driver jo butikk, så vi selger heller til halv pris enn å gi -D – Det er jo ille å måtte kaste hele pakken, når én tomat er blitt stygg! Butikksjef Arne Eidal i REMA 1000 på Stillatorget inn rømmer at han spiser mye slik mat selv. – Mitt kosthold består nesten bare av matvarer som jeg ikke kan selge i butikken. Dagsavisen 5. september fortalte om et enormt matsvinn i Norge. Hvert eneste døgn kaster vi 210 411 kg poteter, 103 101 kg gulrøtter, 78 702 kg tomater og 67 862 kg epler, for å nevne de produktene som lå høyest på kasteallerede har, uttaler FIVH-leder Arild Hermstad. – Den vil pålegge matprodusenter og dagligvarebutikker å gi bort til veldedige formål den maten de ikke får solgt. I tillegg vil de måtte oppgi hvor mye som kastes. Målet er at Norge skal ha halvert sitt matsvinn innen 2030. lista. Tallene omfatter all matkasting, både fra husholdninger, butikker og matprodusenter. I mai i fjor vedtok en samlet matbransje en intensjonsavtale om å redusere matsvinn. Framtiden i våre hender (FIVH) synes ikke dette er godt nok. – Vi vil ha en matkastelov i tråd med det Frankrike Matkastelov? » Fortsetter på neste side u PREP-kurs – et kommunikasjonskurs for par Lørdag 15. oktober kl. 10-17 For større glede i parforholdet PREP handler om kjærlighet, forventninger, glede og vennskap. Men aller mest om god kommunikasjon! Kurset passer for par i alle faser i livet. Kurset er for dere to, dere arbeider sammen og trenger ikke dele noe med andre kursdeltakere. Kurssted: Røa kirke, Nordengveien 7 B Pris: kr. 800,- pr. par, som inkluderer lunsj og kursmateriell. Faktura sendes ut i etterkant påmelding. Påmelding i starten av oktober til Espen Rakli, diakon i Voksen kirke; er282@kirken.no eller tlf: 23 62 94 56 Kursholder: Bjørk Matheasdatter. Relasjonspedagog, parterapeut og en dyktig og engasjerende PREP-kursholder, med fast spalte om relasjoner i Magasinet Dagbladet. Kurset er støttet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Arrangert av Vestre Aker prosti ved Nordberg, Grefsen, Røa og Voksen menigheter.


talefoten082016
To see the actual publication please follow the link above