16
Du kan få Maridalen-kaffe på døra
En garasje ved Snippen stasjon er
gjort om til kaffebrenneri. Håndplukkede
kaffebønner fra høylandet
i Colombia, Etiopia, Kenya og
Peru blir til spesialkaffe i private
hjem, bedrifter og kafeer. De seks
karene som har kaffebrenning som
hobby, drømmer om 1000 private
kunder som får kaffen levert på
døra, sendt med posten eller som
de selv henter på brenneriet.
Nå har de 400.
D
a Sørbråten kapell ble
innviet i 1948, tilhørte
det Grefsen menighet.
Kapellet og området ble i 1989 overført
til Nordberg menighet. Besøket
var heller dårlig, og det var jo ikke
så lang vei til Maridalen kirke. Så i
2013 ble kapellet avvigslet og solgt
til Yngve Wik Ydersbond. Han har
bygd om huset og ført opp flere
bygg på eiendommen. I et av dem
har Yngve og fem kamerater startet
Maridalen kaffebrenneri.
Brenner lyst – med mye smak
De seks hadde en godt over middels
interesse for god kaffe felles. Sammen
har de lest seg opp på tekniske
kaffebrennermaskiner. De har lært
seg det som trengs av kaffekunnskap
og hvordan man skal drifte et
kaffebrenneri. De har laget seg en
logo med en stor M, som både peker
på navnet Maridalen og på fjell
og daler med kaffemarker i fjerne
himmelstrøk.
Kaffebrennermaskinen kommer
fra Tyrkia, men er kjøpt inn fra
Tyskland. Kaffebønnene brennes
med varm luft fra en propanbrenner
i den roterende kjelen, før de
tømmes ut i panna og avkjøles med
kald luft. Dataprogrammet styrer
prosessen og sørger for at brenningen
ikke blir for sterk. – Det gjelder
å brenne lyst og ikke for hardt, så du
beholder mye smak. Det skal helst
ikke smake at vi har brent. Det er
kaffen som skal smake, forklarer
Yngve.
Kjenner historien
til hver bønne
– Vil du ha en kopp kaffe?
– Nei takk, jeg har akkurat tatt en.
Å nei, hva er det jeg sier? Selvfølgelig
vil jeg ha en kopp kaffe her jeg
sitter så å si i kaffens Mekka! Så
prater
vi mens en stor kopp nymalt
og nytrukket eksotisk kaffe fra
Kenya
fryder min gane.
Kaffebønnene kjøper de fra land
som kan dyrke kaffe i høylandet,
spesielt i Afrika og Sør-Amerika.
Høyden over havet er viktig, da mye
Agnes og Ingrid mater hønene.
Etter tre grevlingbesøk har familien
nå laget nytt, solid bur.
Hobbyhøns på Kjelsås
Under pandemien er det mange
som har begynt med hobbyhøns!
Fra 2020 til 2021 økte Felleskjøpet
volumet av kraftfor til hobbyhøns
med nesten 400 tonn.
Hos familien Holck Storås i
Arilds vei er det fire store høner,
Bob, Gråtass, Ylvi og Alice, som
rusler omkring i hagen. De forsyner
familien med gode egg. Og inne i
stua har de ni kyllinger som har
bodd der i to uker siden de kom ut
av sine blå egg. De skal snart flytte
ut i garasjen før de så kan bo
sammen med hønene ute i hønsehuset
i hagen. De skal ikke beholde
alle ni, så noen må gis bort.
For familien Holch Storås er
ikke høst et «pandemi-påfunn». Det
er fire år siden de først fikk høns i
hagen, men tre ganger har grevlingen
vært ute på hønsejakt. Nå har
Dette kalles «cupping», det er
kvalitetskontrollen av brenningen,
som skal fastslå pris og kvalitet
på kaffen. Etter at kaffen har trukket
i fire minutter, rører Yngve og
Reiar forsiktig i overflaten og snuser
inn aromaen. Ca 12 minutter
senere slurper de inn en skje kaffe
og smaker: Kjenner de forskjellen
på de tre typene kaffe i koppene?
Holder kvaliteten?
Kaffebønnene brennes med varm luft fra en propanbrenner i den roterende
kjelen, før de tømmes ut i panna og avkjøles med kald luft.
de fått nytt, solid bur, som de mener
er grevling-sikkert. De har varmeovn
i hønsehuset, så hønene bor der
hele vinteren. Men når det er kaldt,
blir det ikke så mange egg.
Til sommeren blir høner og
kyllinger
med på sommerferie til
Arendal. De er enkle å stelle, holder
seg i hagen og gir mye glede til
familien.
n
Tekst og foto: Ingrid Hernes