18
PÅ PRIMSTAVEN
21. mars er vårjevndøgn. Da er
dagen like lang over hele jorda,
slik den også er ved høstjevndøgn.
Disse dagene blir av mange
brukt til å minne om at jordas
ressurser bør deles likt.
Vårjevndøgn er med på å bestemme
når påsken kommer. Første
påskedag er første søndag etter
første fullmåne etter vårjevndøgn.
I år er fullmånen 27. mars.
21. mars feires også som
Bendiksmesse, til minne
om Benedikt av Nursia
(480-547). Han grunnla
benedik tiner-ordenen, og
skrev Bene diks regel, et
regelverk som siden har
preget det meste av
klosterlivet i vesten.
Dagen ble også kalt
Bent prøvesvin, fordi man
nå kunne teste, med slag
og spark, hvor sterk grisen
var etter vinteren. I riktig
gamle dager grov folk
ned egg i åkeren ved vårjevndøgn,
for å få god avling,
fordi egget symboliserer
fruktbarhet og liv.
Primstavmerker:
orm, et halvt kors, plog
(Bent med plogen),
hakke eller bjørkekvist. Q
Primstaven var en slags
evighets kalender som var
i bruk fram til det ble
vanlig med trykte almanakker.
Donuts og grovbrød «Ekstra grovt brød fra
Maridalen» sto det på
brødposen. Nysgjerrigheten
var vekket. Var det
bakt i Maridalen? Et par
telefoner bragte meg til
bakeriet Dagens Brød i
Frysjaveien 40, i hvert
fall nesten i Maridalen.
Driftsjef Daniel
iden Dagens Brød er
relativt ukjent, ønsket vi
å fortelle at vi er et lokalt
bakeri i Oslo, sier dri$sleder Daniel
Hyttebakk. Med vår beliggenhet
på Frysja var det derfor naturlig å
bruke «bakt i Maridalen». Dette
brødet ble i hovedsak solgt på
Kiwi. Nå blir det av og til solgt i
Rimi- og Ica-butikker.
Gasellebedrift
Dagens Brød har 50 ansatte, bedriften
er heleid av Nærbakst AS, en
kjede av lokale bakerier. Dagens
Brød har holdt til i Frysjaveien siden
2001. Siden da har omsetningen økt
fra 2 millioner til 190 millioner.
I gangen utenfor pakkeriet henger
et bilde av en gaselle. – Vi er
blitt kåret til Gasellebedri$ hele
åtte ganger, smiler Daniel Hyttebakk.
En Gasellebedri$ er en bedri
$ som kan vise til at alt er mulig,
og som har hatt en svært god
vekst i året som har gått. Vi er selvfølgelig
veldig fornøyd med å ha
fått til dette. Det er bare fem prosent
av alle aktive bedri$er med en
omsetning over en million kroner,
som kommer på denne listen.
Energi- og miljøvennlig
– Vi er opptatt av miljø og forsøker
å være så energie"ektive som mulig.
Det gjøres gjennom planlegging
av produksjon, kombinasjon av
gass og elektrisitet for oppvarming
av ovner og ikke minst en kontinuerlig
overvåking av kjøreruter for å
få ned energiforbruk i transporten.
Alle ferske bakervarer transporteres
til kunder i stålkurver, som tas i retur,
forteller dri$slederen.
– Vi bruker ikke palmeolje i
brød eller småvarer og det er kun i
noen spesialmargariner for enkelte
produkter at det fortsatt brukes
palme olje. Dessuten er Dagens Brød
godkjent av Debio for produksjon
av økologiske bakervarer. For
tiden produserer vi tre økologiske
produkter, et halvgrovt
brød og to typer rundstykker.
Det økologiske utvalget
kan utvides ved økt etterspørsel
i markedet, men vi
er også avhengig av tilgang
på økologiske råvarer.
Nattarbeid
Jeg har vanskeligheter
med å se for meg produksjonsmengden
i
Dagens Brød, 30.000
brød pr arbeidsdag, 2.400 pr time.
Det meste går automatisk, men det
blir også bakt brød på en mer manuell
måte. Dette kan være til hoteller
som ønsker større brød, med
et litt annerledes utseende. Noen
av brødene hever lenger enn andre
for å få et mer hjemmelaget preg
og for å smake litt mer. De mest
kjente lokale spesialitetene er Koiebrød,
Ekstra Grovt Brød fra Maridalen,
Dagens Steinstekt og en rekke
spesialbrød for hoteller,
kantiner og sykehus.
Hyttebakk med
«Ekstra grovt
brød fra
Maridalen».
–S
Påsken er kirkens viktigste høytid,
og langfredag feires på ulike måter.
I Son har de funnet sin variant.
Kanskje vi i Grefsen kunne få noen
ideer og !nne et egnet sted til
korsvandring hos oss?
Fra Son kan man se Vardåsen
på andre siden av bukta, og i mange
år har menighetens gudstjeneste
langfredag vært en vandring opp
til toppen av åsen. Vandringen
starter fra tjernet i Kjøvangen kl.
13, der man kan parkere bilen. På
vei opp til toppen, er det tre stopp.
Ved alle stoppene er det salmesang
og lesing av lidelseshistorien fra
Markus evangeliet. Deltagerne bytter
på å bære korset, og mange
plukker med seg steiner for å legge
ved korsets fot.
Vel oppe reises korset. Steiner,
som symboliserer byrdene våre,
legges ved korset fot. Det er tekstlesing,
salmesang og nattverdfeiring.
Det hele avsluttes med velsignelsen.
Ute i naturen og med
utsikt til Oslo%orden er dette en
sterk opplevelse.
Etter nattverden tennes det bål.
Noen har pølser, andre har kaker
og ka"e med seg. Det er en god anledning
til å bli kjent med andre
fra menigheten, og snakke om det
vi har deltatt på. Lidelseshistorien
oppleves annerledes ute, og er været
dårlig, gir det en god ramme
om dagens budskap. Vandringen
arrangeres uansett vær. Q
Korsvandring langfredag
Kapellan Kjerstin Jensen i Vestby deler ut nattverd langfredag 2012 Tekst: Randi Jørgensen